e-Learning in electrical engineering

Căutare | Principii de navigare
Teoria circuitelor Analiza circuitelor lineare Regim sinusoidal Sisteme trifazate

Convenţia semnelor pentru receptor

Sensurile de referinţă ale tensiunii şi curentului sunt cele din figura 7.

 

Figura 7: Convenţia semnelor pentru receptor

Cu sensul de referinţă ales pentru tensiune, o tensiune pozitivă, semnifică faptul că potenţialul al bornei A este mai mare decât potenţialul al bornei B. Cu sensul de referinţă ales pentru curent, un curent pozitiv, corespunde mişcării sarcinilor pozitive de la A la B. Potenţialul bornei de intrare fiind superior celui al bornei de ieşire a curentului, dipolul absoarbe deci putere electrică. Produsul este pozitiv.

Dacă este pozitivă, iar este negativ, potenţialul bornei de intrare a curentului este mai mic decât cel al bornei de ieşire. Dipolul furnizează putere electrică. Produsul este negativ.

Dacă este negativă, iar este pozitiv, transferul de sarcină se face de la borna cu potenţial mai scăzut, la borna cu potenţial mai ridicat. Dipolul furnizează putere electrică. Produsul este negativ.

În sfârşit, dacă atât , cât şi sunt negative, transferul de sarcină se face de la borna cu potenţial mai ridicat, spre borna cu potenţial mai scăzut. Dipolul absoarbe putere electrică. Produsul este pozitiv.

Cu convenţia de semne din figura 7, un produs pozitiv, corespunde absorbirii de către dipol a unei puteri electrice. Un produs negativ, corespunde furnizării unei puteri. Se spune că este convenţia de semne pentru receptor. Această convenţie se alege, de obicei, pentru toţi dipolii prevăzuţi să absoarbă energie electrică (toate elementele pasive, cum sunt rezistoarele, inductanţele, condensatoarele, ca şi toate sarcinile electrice: rezistenţe de încălzire, becuri, motoare etc.).

Responsabil site: Damien Grenier | Responsabil tematică: Maria José Resende | Realizare: Sophie Labrique | © e-lee.net
Ultima actualizare: 30 septembrie 2005 | Responsabil versiunea română: Sergiu Ivanov