Această metodă este utilizată în practică la maşinile de lucru care trebuie să dezvolte în timpul procesului tehnologic 2-3 trepte de viteză: ascensoare, maşini de găurit, maşini unelte cu avans tehnologic şi avans rapid, etc.
Din analiza expresiei turaţiei de sincronism
respectiv a vitezei
rezultă că reglarea vitezei prin această metodă se face în trepte, putându-se aplica numai motoarelor electrice cu rotorul în scurtcircuit, de construcţie specială, care au în stator două sau mai multe înfaşurări independente, bobinate pentru perechi de poli diferite sau au o singură înfăşurare cu mai multe bobine.
Cunoscând valoarea cuplului static Ms şi a turaţiilor nmin , nmax , respectiv vitezelor unghiulare Ωmin , Ωmax de funcţionare staţionară, se identifică cele mai apropiate turaţii de sincronism.
n0 = (3000 rot/min, 1500 rot/min, 1000 rot/min, 750 rot/min, 600 rot/min)
Ω0 = (314 rad/sec, 157 rad/sec, 104 rad/sec, 785 rad/sec, 62,8 rad/sec)
Se calculează numărul de perechi de poli
Se aleg conexiunile adecvate pentru semiînfăşurări ţinând seama de numărul de poli obţinuţi şi de variaţia puterii, respectiv a cuplului admisibil.
pentru conexiunea simplă stea
- puterea activă
unde II este curentul care trece printr-o semiînfăşurare
- cuplul electromagnetic
pentru conexiunea dublă stea
- puterea activă
- cuplul electromagnetic
pentru conexiunea simplu triunghi
- puterea activă
- cuplul electromagnetic
pentru conexiunea dublu triunghi
- puterea activă:
- cuplul electromagnetic:
Din analiza acestor relaţii se constată că:
reglarea vitezei prin comutarea conexiunii din dublă stea (p = p0) în simplă stea (p = 2p0) se face la cuplu constant deoarece:
De asemenea trecerea punctului de funcţionare din A în C se face printr-un regim de frână recuperativă şi un regim de decelerare.
reglarea vitezei prin comutarea conexiunii din dublă stea (p = p0) în triunghi (p = 2p0) se face la putere constantă.
reglarea vitezei prin comutarea conexiunii din dublu triunghi (p = p0 ) în simplu triunghi (p = 2p0) se face la cuplu constant deoarece: