Stările contactelor Kj şi K¢j trebuie să fie complementare. Pentru a permite circulaţia curentului ij fără ca sursa U să fie pusă în scurtcircuit, trebuie să avem
La trecerea din starea ( Kj ON şi K¢j OFF) în starea (Kj OFF şi K¢j ON), trebuie analizate două cazuri
Trecerea din (Kj ON, K¢j OFF) în (Kj OFF, K¢j ON) pentru ij > 0.
Dacă ij este pozitiv,
Comutarea de la starea Kj ON (TJ în conducţie) la starea K¢j ON (D¢j în conducţie) se realizează comandând blocarea tranzistorului Tj (figura 8).
Figura 8
Pe intervalele când Tj este OFF, iar D¢j este în conducţie, se poate comanda stare ON a tranzistorului T¢j pentru a asigura menţinerea contactului K¢j închis, chiar şi atunci când curentul ij încetează să mai fie pozitiv şi devine negativ
Trecerea din (Kj ON, K¢j OFF) în (Kj OFF, K¢j ON) pentru ij < 0.
Dacă ij este negativ,
Comutarea din starea Kj ON (dioda DJ în conducţie) în starea K¢j ON (tranzistorul T¢j în conducţie) se realizează comandând amorsarea tranzistorului T¢j , după blocarea prealabilă a tranzistorului Tj , pentru a evita conducţia simultană a tranzistoarelor Tj şi T¢j ceea ce ar determina scurtcircuitarea sursei U (figura 11).
Figura 11
Concluzie
Pentru a trece din starea (Kj ON, K¢j OFF) în starea (Kj OFF, K¢j ON), se comandă blocarea tranzistorului Tj , apoi, cu o întârziere td , amorsarea tranzistorului T¢j:
Întârzierea td