În primul rând, trebuie să se identifice datele nominale ale maşinii, înscrise pe plăcuţa indicatoare. Aceasta poate conţine, pe lângă valorile esenţiale, necesare identificării maşinii, şi alte informaţii privind regimul de utilizare.
Informaţiile prezente întotdeauna pe plăcuţa indicatoare şi necesare pentru determinarea parametrilor schemei echivalente, se referă la:
- Puterea nominală, PN, [W], [kW], sau [HP] - pentru o maşină ce este destinată să funcţioneze ca motor, puterea nominală este puterea mecanică utilă la arbore. Pentru o maşină destinată să funcţioneze ca generator, puterea nominală este puterea electrică disponibilă la borne;
- Tensiunea nominală, UN, [V] - pentru o maşină trifazată, această valoare este cea a tensiunii de linie. În cazul în care ambele capete ale înfăşurărilor statorice sunt disponibile, pentru a se realiza fie conexiunea stea (Y) , fie triunghi (D), sunt indicate ambele valori, având alături simbolul conexiunii la care se referă;
- Curentul nominal, IN, [A] - se indică două valori însoţite de simbolul conexiunii, în cazul în care ambele capete ale înfăşurărilor statorice sunt disponibile. Ambele au semnificaţie de curent de linie.
- Turaţia nominală, nN, [min-1];
- Factorul de putere nominal, cosjN.
Date nominale motor.
Determinarea parametrilor schemei electrice echivalente
- 1. Utilizând metoda voltmetrului şi ampermetrului în curent continuu, să se determine rezistenţa de fază a statorului, pentru mai multe valori ale tensiunii. Se va reţine ca valoare a rezistenţei de fază a statorului, media aritmetică a valorilor determinate.
- 2. Pe baza rezultatelor obţinute în urma efectuării probei de mers în gol, să se determine inductivitatea de magnetizare Lm.
- 3. Pe baza rezultatelor obţinute în urma efectuării probei cu rotorul calat, să se determine:
- rezistenţa, raportată la stator, a unei faze a rotorului, R¢2
- inductivitatea de dispersie a unei faze a statorului, L1s (Lss )
- inductivitatea de dispersie, raportată la stator, a unei faze a rotorului, L¢2s (Lrs )
Determinarea parametrilor mecanici
- 4. Folosind metoda lansării, să se determine parametrii mecanici
- momentul de inerţie al rotorului, J
- coeficientul de frecări vâscoase kv
- cuplul de frecări uscate mf