Randamentul unei celule depinde de iluminare şi de temperatură.
Temperatura este un parametru important, deoarece celulele sunt expuse radiaţiei solare, fiind posibilă încălzirea lor. În plus, o parte din energia absorbită nu este convertită în energie electrică: se disipă sub formă de căldură. Din aceste motive, temperatura celulelor este întotdeauna mai ridicată decât a mediului ambiant.
Pentru a estima temperatura unei celule Tc, cunoscând temperatura mediului ambiant Ta, se poate folosi expresia:
,
în care:
Em: iluminarea medie [W/m2].
TUC: Temperatura de utilizare a celulei [°C].
Animaţia de mai jos vă permite să vizualizaţi influenţa valorii temperaturii (pe care o puteţi modifica prin intermediul cursorului), asupra curentului şi puterii. Se poate, de asemenea, să se vizualizeze puterea maximă, ce va determina caracteristica P = f(U).
Ipoteze:
iluminarea este constantă (1000 W/m2);
celula este realizată din siliciu.
Figura 1: Influenţa temperaturii.
Cu ajutorul animaţiei de mai sus se poate observa că temperatura celulei are o importanţă foarte mare asupra performanţelor electrice. Cu cât temperatura este mai mică, cu atât celula este mai eficientă.
Fiecare grad de încălzire a celulei, determină o pierdere a randamentului de ordinul a 0,5 %. În mod empiric, s-a constatat că fotocurentul creşte puţin cu temperatura (de ordinul a 0.05%/°K, în cazul celulelor cu siliciu).
De asemenea, se poate observa că punctul de putere maximă poate avea variaţii semnificative.