e-Learning in electrical engineering

Căutare | Principii de navigare
Importanţa tematicii Filiera eoliană Filiera solară Probleme de realizare

Conectarea celulelor

În condiţii standard STC (1000W/m², 25°C, AM1.5), puterea maximă a unei celule de siliciu de 10 cm² va fi de aproximativ 1,25 W. Celula fotoelectrică elementară reprezintă, deci, un generator electric de foarte mică putere, insuficient pentru majoritatea aplicaţiilor casnice sau industriale. În consecinţă, generatoarele fotoelectrice sunt realizate prin conectarea (asocierea) în serie şi/sau în paralel a unui număr mare de celule elementare. Aceste grupări se numesc module, care la rândul lor vor forma panourile.

Această conectare trebuie să se realizeze cu respectarea anumitor criterii precise, ţinând cont de dezechilibrele care se creează în timpul funcţionării într-o reţea de fotocelule. Practic, chiar dacă numeroasele celule care formează un generator, sunt teoretic identice, datorită inevitabilelor dispersii de fabricaţie, ele au caracteristici diferite. Pe de altă parte, iluminarea şi temperatura celulelor nu este aceeaşi pentru toate celulele din reţea.

Conectarea în serie a celulelor face ca tensiunea la bornele ansamblului să fie mai mare, curentul fiind acelaşi în toate celulele. Conectarea în paralel determină creşterea curentului debitat, tensiunea la bornele ansamblului fiind aceeaşi.

Conectarea în serie

În cazul conectării în serie, celulele sunt parcurse de acelaşi curent, iar caracteristica ansamblului rezultat este dată de suma tensiunilor celulelor componente, la un anumit curent.

Figura 1: Conectarea serie.

Conectarea în paralel

În cazul conectării în paralel, tensiunea la bornele tuturor celulelor este aceeaşi, curentul rezultat al ansamblului fiind suma curenţilor celulelor componente. Caracteristica ansamblului este dată de suma curenţilor furnizaţi de celulele componente, la o anumită tensiune.

Figura 2: Conectarea paralel.

Cea mai mare parte a modulelor comercializate, sunt compuse din 36 de celule de siliciu cristalin, conectate în serie pentru aplicaţii de 12 V.

Responsabil site: Damien Grenier | Responsabil tematică: Benoît Robyns | Realizare: François Gionco | © e-lee.net
Ultima actualizare: 30 septembrie 2005 | Responsabil versiunea română: Sergiu Ivanov