Principiul metodei constă în alimentarea motorului cu tensiune redusă în momentul pornirii şi creşterea în trepte sau progresivă a acesteia până la valoarea nominală.
Creşterea în trepte se obţine prin conectarea stea-triunghi a înfăşurărilor statorice sau alimentarea de la un transformator cu prize intermediare, iar creşterea progresivă se obţine prin alimentarea motorului de la un autotransformator sau variator de tensiune alternativă (VTA).
Pornirea stea-triunghi se utilizează în mod obişnuit pentru motoarele de joasă tensiune care funcţionează cu înfăşurările statorice conectate în triunghi, pornesc în gol sau antrenează maşini de lucru care dezvoltă cuplu static proporţional cu viteza (generatoare de sudură) sau cu pătratul vitezei (ventilatoare centrifugale, pompe centrifugale). Pentru schimbarea conexiunii din stea în triunghi, se folosesc comutatoare manuale sau scheme automate cu contactoare.
Determinarea parametrilor de pornire stea-triunghi presupune:
a) calculul cuplului de pornire dezvoltat de motor
Deoarece tensiunea de fază scade de ori la conexiunea stea, cuplul electromagnetic de pornire scade de 3 ori faţă de cel corespunzător pornirii directe cu conexiunea triunghi, indicat în catalog.
Pentru ca pornirea să poată fi realizată trebuie îndeplinită condiţia:
MpY>Ms
b) calculul curentului de pornire IpY
Curentul de pornire în stea este identic cu cel de fază:
Curentul de pornire cu înfăşurările statorice conectate în triunghi, este identic cu curentul de linie şi este indicat în catalog.
Făcând raportul celor două expresii, rezultă:
c) calculul timpului de accelerare pe caracteristica statică de tensiune corespunzătoare conexiunii stea
Acesta poate fi aproximat la:
tpY=(3-4)TMY
sau poate fi calculat:
Alunecarea finală sfin se alege astfel încât saltul de curent să nu depăşească IpY . Experienţa a arătat că, în aplicaţiile practice, sfin=0,05...0,01.
Observaţie: Metoda de pornire stea-triunghi oferă avantajul că permite reducerea tensiunii şi în timpul funcţionării la sarcini reduse (mai mici de 1/3 din valoarea nominală), îmbunătăţindu-se astfel factorul de putere şi randamentul.