e-Learning in electrical engineering

Căutare | Principii de navigare
Conversia electromagnetică Maşini electrice cu câmp învârtitor Maşina sincronă Maşina asincronă Teste cunoştinţe

Pornirea prin alimentare de la autotransformator

Pornirea prin alimentare de la autotransformator se aplică mai rar pentru motoare cu puteri cuprinse între 75 şi 100 kW, datorită curentului de magnetizare a autotransformatorului, volumului acestuia şi schemei complicate. Deplasarea cursorului autotransformatorului se face, pentru instalaţiile industriale, cu ajutorul unui servomotor.

Figura 3

Determinarea parametrilor la pornirea prin alimentare de la autotransformator presupune:

a) calculul tensiunii minime U1min. Pentru aceasta se calculează Mpu =(1,1...1,2)Ms, iar dacă pornirea se face în gol se adoptă Mpu =0,5MN .

Ţinând seama că:

rezultă:

b) calculul curentului de pornire Ipu

Ştiind ca valoarea curentului pe fază la intrarea autotransformatorului I1p va fi de k ori mai mică decât valoarea curentului la ieşire Iup atunci:

c) calculul timpului de pornire

Timpul de pornire depinde, în acest caz, de viteza cu care se deplasează periile colectoare din poziţia iniţială (tensiune minimă) în poziţia finală (tensiunea reţelei).

Figura 4

Determinarea parametrilor la pornirea prin alimentare de la un variator de tensiune alternativă presupune, în principiu, aceleaşi calcule ca şi în cazul autotransformatorului. Elementele specifice sunt tratate în cazul sistemelor de acţionare electromecanică.

Figura 5

Responsabil: Damien Grenier | Realizare: Sophie Labrique | © e-lee.net
Ultima actualizare: 30 septembrie 2005 | Responsabil versiunea română: Sergiu Ivanov