Randamentul modulelor fotoelectrice este influenţat direct de poziţia acestora faţă de radiaţia solară. Este foarte important să fie bine plasate pentru a beneficia la maxim de posibilităţile lor.
Dacă este posibil de ales, este foarte simplu de determinat orientarea ideală a modulelor fotoelectrice: se plasează pe direcţia Ecuatorului. Dacă site-ul este în emisfera nordică, panoul va fi orientat către Sud, iar în emisfera sudică, către Nord.
În ceea ce priveşte înclinarea, aceasta se determină mai special.
Să considerăm mai întâi o aplicaţie autonomă, care consumă energie cvasi-constant pe toată durata anului. Pe durata iernii trebuie optimizată producţia, fiind perioada mai puţin însorită. Panourile trebuie să recupereze energia Soarelui, a cărui înălţime este mică. În Europa, pentru o utilizare pe toată durata anului, înclinarea ideală este aproximativ egală cu latitudinea amplasamentului + 10°. Aceasta înseamnă că în România, vom avea un amplasament numit "55° Sud" (orientare Sud, înclinare 55°).
Dacă aplicaţia nu funcţionează decât vara, se preferă o înclinare de 20 - 30°, cu aceeaşi orientare.
Se consideră acum o aplicaţie conectată la reţea. În acest caz, utilizatorul va vinde surplusul de energie produs de panouri (în UE). El va avea deci interesul să producă cât mai mult posibil, pe toată durata anului. În acest caz, optimul se situează între 15 şi 45° în sudul Europei şi între 25 şi 60° nordul Europei, cu aceeaşi orientare.
În cazul în care panourile sunt instalate pe acoperişul locuinţei, nu totdeauna este posibilă orientarea către Sud, datorită amplasamentului casei. În acest caz, trebuie ştiut că trebuie excluse orientările către Nord, Nord-Est, Nord-Vest, care sunt foarte defavorabile. Din contră, pentru un site a cărui amplasament ideal este de exemplu "30° Sud", nu vom pierde decât cel mult 15% din producţia anuală, dacă panourile sunt orientate către Est, Vest, Sud-Est sau Sud-Vest, iar înclinarea panourilor nu depăşeşte 30° faţă de orizontală.