e-Learning in electrical engineering

Căutare | Principii de navigare
Importanţa tematicii Filiera eoliană Filiera solară Probleme de realizare

1. Eoliene cu viteză fixă

În cazul maşinilor sincrone clasice şi asincrone cu rotorul în scurtcircuit, viteza de rotaţie depinde direct şi strict de frecvenţa curenţilor ce parcurg înfăşurările statorice.
Maşina asincronă cu rotorul în scurtcircuit, având un număr fix de perechi de poli, poate funcţiona într-un domeniu restrâns de viteze: alunecarea este de ordinul a câtorva procente.
Maşina sincronă funcţionează strict cu viteză fixă.

Funcţionarea în mod autonom

Eolienele neconectate la reţea funcţionează în mod autonom, alimentând sarcini izolate, ce au eventual, unul sau mai multe grupuri electrogene în tampon. Pentru acest tip de configuraţie, utilizarea unui sistem de stocare prezintă un interes deosebit, mai ales în absenţa grupurilor electrogene, pentru situaţia când vântul este slab.
Utilizarea bateriilor de acumulatoare reprezintă o soluţie pentru stocarea pe o durată mai mare. Există însă şi alte sisteme de stocare, cum ar fi cel inerţial, pentru stocarea pe durate scurte. Acest tip de stocare evită utilizarea bateriilor de acumulatoare, care prezintă pentru mediu, un caracter poluant. Energia este stocată sub formă de energie cinetică a unui volant.
Generatorul poate fi o maşină sincronă cu magneţi permanenţi sau o maşină asincronă cu rotor în scurtcircuit, prevăzută neapărat cu condensatoare necesare asigurării energiei reactive, de magnetizare.

Schema generală a unei eoliene cu viteză fixă, în mod autonom

Funcţionarea în mod reţea

În cazul în care eoliana este conectată la reţea, viteza de rotaţie a maşinii asincrone trebuie să rămână practic constantă, apropiată de viteza de sincronism, pentru a asigura funcţionarea stabilă a generatorului. Frecvenţa reţelei impune viteza de rotaţie a maşinii. Generatorul cu viteză fixă, conectat direct la reţea, trebuie neapărat prevăzut cu un multiplicator de viteză.
Eoliana funcţionează la o anumită viteză de rotaţie, pentru un domeniu restrâns de viteze ale vântului. Din acest motiv, aplicaţiile sunt limitate.

• Exemplu de montaj cu multiplicator şi maşină asincronă cu rotor în scurtcircuit conectată direct la reţea.

• Exemplu de montaj cu maşină asincronă cu stator dublu

începutul paginii

Responsabil site: Damien Grenier | Responsabil tematică: Benoît Robyns | Realizare: François Gionco | © e-lee.net
Ultima actualizare: 30 septembrie 2005 | Responsabil versiunea română: Sergiu Ivanov