e-Learning in electrical engineering

Căutare | Principii de navigare
Importanţa tematicii Filiera eoliană Filiera solară Probleme de realizare

3. Conectarea la reţea

Reţeaua de distribuţie impune stabilitatea tensiunii şi frecvenţei. Din acest motiv, trebuie luate măsuri speciale în ceea ce priveşte etapele tranzitorii de funcţionare ale eolienelor, cum ar fi pornirea, oprirea sau absorbţia rafalelor.

În ceea ce priveşte pornirea, aceasta se va realiza cu ajutorul unor variatoare de tensiune alternativă (VTA) cu tiristoare. Prin modificarea unghiului de comandă ale acestora, se reglează tensiunea de alimentare a maşinilor, acestea pornind pe caracteristici artificiale de tensiune.

Normele de calitate a energiei, impun, de asemenea, ca eolienele să genereze cât mai puţine armonici. Acestea sunt cauzate de convertoarele statice de tensiune şi frecvenţă utilizate pentru conectarea generatoarelor la reţeaua de distribuţie. Trebuie deci căutate soluţii pentru ameliorarea acestora şi utilizarea filtrelor. În acelaşi timp, trebuie asigurată şi energia reactivă necesară magnetizării maşinilor. Se doreşte ca aceasta să fie în proporţie cât mai mică asigurată din reţeaua de distribuţie.

De asemenea, trebuie să se ţină cont de faptul că în realitate, reţeaua de distribuţie nu are putere infinită, deci stabilitatea parametrilor ei (frecvenţa, valoarea eficace) poate fi influenţată de eolienele, care sunt de puteri din ce în ce mai mari (în prezent, până la 5 MW).

Aceste probleme de conectare a eolienelor, se pun în cazul fermelor de eoliene, al eolienelor de medie putere şi a celor cu putere mai mare de 100 kW, conectate la reţea. Energia produsă de acestea este vândută direct societăţilor care gestionează reţelele.

•  Componente necesare:

Pentru a satisface exigenţele reţelei, trebuiesc instalate diferite echipamente care concură la conectarea eolienei:

Transformatorul ridicător de tensiune:

Generatoarele eolienelor au tensiunea nominală, în general, de ordinul a 690 V. Transformatoarele asigură conectarea acestora la reţeaua de distribuţie, care de cele mai multe ori este de 20 kV. În prezent, nu există nici o eoliană care să fie conectată direct la reţea, fără utilizarea unui transformator ridicător.

Bateriile de condensatoare

Pentru ameliorare factorului de putere al instalaţiei, se conectează baterii de condensatoare, ce sunt constituite din trei baterii de condensatoare monofazate, conectate în triunghi.
Bateriile de condensatoare asigură şi compensarea puterii reactive consumate (ca o medie, ţinând cont de neregularităţile vântului).
Energia reactivă este necesară maşinilor asincrone pentru magnetizare. Astfel, bateriile de condensatoare (surse de energie reactivă) asigură local energia necesară magnetizării, ameliorând astfel factorul de putere global al eolienei. În cazul funcţionării autonome a eolienelor, bateriile de condensatoare sunt indispensabile pentru asigurarea energiei reactive necesare magnetizării maşinii.

începutul paginii

Responsabil site: Damien Grenier | Responsabil tematică: Benoît Robyns | Realizare: François Gionco | © e-lee.net
Ultima actualizare: 30 septembrie 2005 | Responsabil versiunea română: Sergiu Ivanov