În această secţiune, se precizează, în primul rând, principiul comenzii cu undă plină şi apoi se aplică acest principiu invertoarelor monofazate şi trifazate în punte.
Acest curs demonstrează cum un invertor, poate crea una sau mai multe tensiuni alternative, prin comutarea contactelor cu frecvenţa necesară a acestor tensiuni. Se vor considera, succesiv, un invertor monofazat, respectiv unul trifazat. După ce vom studia cum se poate regla frecvenţa, se va arăta cum se poate modifica amplitudinea tensiunii(lor) alternative generată(e).
În continuare, se propun patru laboratoare virtuale:
Studiul funcţionării unui invertor monofazat cu sarcină R-L
În cadrul acestui laborator virtual, se va determina curentul absorbit de o sarcină R-L alimentată de la un invertor monofazat comandat cu undă plină. Se va determina, de asemenea, curentul furnizat de sursa ce alimentează invertorul.
Studiul funcţionării unui invertor trifazat cu sarcină R-L
În cadrul acestui laborator virtual, se vor determina curenţii absorbiţi de o sarcină trifazată echilibrată conectată în stea cu nulul izolat, alimentată de la un invertor trifazat comandat cu undă plină. Se va determina, de asemenea, curentul furnizat de sursa ce alimentează invertorul.
Analiza armonică a tensiunilor de ieşire
În cadrul acestui laborator, se va realiza analiza armonică a tensiunii(lor) de ieşire a unui invertor comandat cu undă plină, atât pentru un invertor monofazat, cât şi penru unul trifazat. Se vor determina apoi, componenta(ele) utile şi cele parazite ale acestor tensiuni.
Analiza armonică a curentului de intrare
În cadrul acestui laborator, se va realiza analiza armonică a curentului absorbit de la sursă, de către un invertor monofazat sau trifazat, comandat cu undă plină. Pe baza unui bilanţ energetic, se vor determina componentele utile şi cele parazite ale acestui curent.
|