În această secţiune, se precizează, în primul rând, principiul comenzii vectoriale a motoarelor asincrone. Se evidenţiază apoi influenţa tipului de invertor ce alimentează motorul, atât din punctul de vedere al structurii schemei de reglare, cât şi în ceea ce priveşte răspunsul sistemului.
Acest curs demonstrează cum poate fi controlat un motor asincron, în mod similar unuia de curent continuu. Pentru aceasta este necesară obţinerea unui model matematic ce să pună în evidenţă separarea componentelor curentului statoric, generatoare de flux şi de cuplu şi apoi controlul independent al acestora.
Se propun în continuare două laboratoare virtuale:
Influenţa tipului de invertor
În cadrul acestui laborator virtual, se vor identifica diferenţele între structurile schemelor de reglare în cazul alimentării motorului asincron de la invertor cu curenţi prescrişi (cu caracter de sursă de curent), respectiv de la invertor de tensiune cu modulaţie în durată (cu caracter de sursă de tensiune).
Influenţa variaţiei parametrilor
În cadrul acestui laborator virtual, se va vedea care este influenţa asupra performanţelor, al modificării, în funcţionare, a parametrilor reali ai maşinii asincrone (rezistenţă statorică, rezistenţă rotorică), datorate în principal evoluţiei stării termice a maşinii, bucla de reglare continuând să lucreze cu valorile determinate experimental, când motorul era în stare "rece".
|